Yürüyüş İçin Bot Seçimi Nasıl Yapılmalıdır!
Yürüyüş İçin Bot Seçimi Nasıl Yapılmalıdır!

Yürüyüş İçin Bot Seçimi Nasıl Yapılmalıdır ?
Doğada yürümek zor bir aktivitedir. Özellikle doğru botların seçilmesi çok önemlidir. Bu botların seçiminde nerede ve nasıl yürüyüş yapacaksınız bunlarda önemli konulardır. Botlarınızla ayaklarınız uyum içinde olmalıdır. Botlarınızı giydiğiniz zaman parmaklarınızı, ayağınızın arkasını vurmamalı ve rahat hareket etmelisiniz. Bu botların çeşitlerini inceleyecek olursak;

-Kısa Yürüyüş Botları
Esnek orta tabanlı alçak kesim modeller günlük yürüyüşler için gayet iyi bir seçimdir. Yağmurlu havalarda tercih edilmemesi doğru bir karar olacaktır ancak hafif ve rahat tarzıyla birçok kişi tercih etmektedir.

-Günlük Yürüyüş Botları
Orta ve yüksek kesimli modelleri vardır. Günlük yürüyüşlerde ve kısa süreli outdoor aktivitelerinde kullanılabilir. Kolayca esnerler ve ayağınıza uyum sağlarlar.

-Uzun Yürüyüş Botları
Kırsal bölgelerde yapılacak uzun seyahatler için uygun botlardır. Üstünüzdeki ağır yükleri taşımak ve kullanıcıları rahat ettirmek için tasarlanmışlardır. Özellikle ayak bileklerini saran yüksek kesimli olan türleri, taşıyacağınız yükün ve ayak bileklerinize binecek ağırlığın desteklenmesini sağlar. Hafif ve kısa botlara göre daha sert orta tabanları vardır ve bunlar dayanıklı ve destekleyici bir yapıya  ahiptirler. Parkur ve arazi gibi yerlerde seyahat için tasarlanmışlardır.

Yürüyüş Botlarının Katmanları

Üst Katman: Kullanılan malzemeler botun ağırlık, nefes alabilirlik, dayanıklılık ve su geçirmezlik gibi önemli noktalarını etkiler bu da botun kalitesini belirler.
Sırça deri ayakkabılar kullanıcılara mükemmel dayanıklılık, aşınma direnci ve çok iyi su dayanıklılığı sunar. Uzun yolculuklar, ağır yükler ve engebeli araziler için tasarlanırlar. Bu botlar diğer türlere göre hafif ve nefes alabilir değildirler. Kesinlikle uzun bir yolculuk öncesi ayağınızın bota alışması için birkaç kere giyilmelidir. Aksi takdirde ayağınızı rahatsız edebilir.

Naylon-parçalı deri harika nefes alabilirlik sunar hafif bir bot yapısı oluşturabilmek için naylon veya deri karışımından üretilir. Daha düşük maliyetli botlardır ancak suya ve aşınmaya karşı daha az dirençlidirler. Şunu belirtmek gerekir bu botlarda genelde su geçirmez astarlar kullanılır.

Nubuk deriler parlatılmış sırça deridir. Suya, aşınmaya karşı dayanıklıdır ve oldukça esnektir. Bu tip botlar ilk alındığı zaman uzun yürüyüşler öncesi mutlaka giyilmelidir. Sentetik deri botlar yaygın olarak piyasada mevcuttur. Deriden hafiftir, hızlı kuru ve daha ucuzdur. Ancak botun dış tarafında fazla dikiş olması sebebiyle erken aşınmalar olabilir.

Orta Katman: Yastıklama sağlayan orta katman, ayakları darbelere karşı korur ve botun sertliğini belirler. Sert botlar, kayalık ve engebeli arazide uzun yürüyüşler için çok daha fazla konfor ve denge demektir. Ayrıca kayalık ve ağaç kökleri gibi sert cisimleri hissetmenize engel olur ve dış etkenlerden koruma sağlar. En yaygın orta taban malzemeleri EVA ve poliüretandır.

EVA (Etilen Vinil Asetat) biraz daha rahat, hafif ve ucuzdur. Orta katmandaki desteği ayarlamak için farklı yoğunluklarda kullanılabilir. Poliüretan daha sert ve dayanıklıdır. Bu malzeme uzun yürüyüş botlarında ve dağcılık botlarında kullanılır.

Orta tabana sağlamlık kazandırabilmek için 3-5 mm kalınlığında uçlar (saplar), botun orta tabanı ile dış tabanı arasına sıkıştırılmıştır. Plakalar ise ince ve yarı esnek eklerdir. Orta taban ile dış taban arasına ve varsa gövdenin altına yerleştirilir. Ayakları dış etkenlere karşı korur.

Alt Taban: Yürüyüş botlarının tabanlarında genellikle kauçuk kullanılır. Sertliği artırmak için uzun yürüyüş ve dağcılık botlarında karbon gibi katkı maddeleri eklenir ve sertlik derecesi artırılır. Sert dış tabanlar dayanıklılığı artırır. Dağcılık ve yürüyüş botlarının alt tabanında daha kalın ve derin girinti çıkıntılar vardır. Bu çıkıntılar yürüyüş esnasında çamurun daha kolay şekilde dökülmesini sağlar. Topuk bölgesinin açıkça belirlenmiş olması ise dik inişlerde kaymayı en aza indirir.

Kazasız, keyifli ve macera dolu bir yürüyüş dileriz…

Diğer Bloglar
Blog Yazılarımızı İnceleyin!
Sizlerde Cool Life'ın Her Konuda Yardımcı Olabileceği Bloglarını İnceleyin!
Kış Aylarında Gidilecek Kamp Yerleri
Kış Aylarında Gidilecek Kamp Yerleri
Genel olarak kamp için yaz ayları tercih edilir. Ancak bu keyif sadece yaz aylarında değil kış aylarında da yaşanabilir.
Devamını Oku
Yazılı Olmayan Bazı Kamp Kuralları
Yazılı Olmayan Bazı Kamp Kuralları
Kamp yapmak, şehir hayatından uzaklaşıp biraz nefes almak demektir.
Devamını Oku
Araç Buzdolabı Enerji Tasarruf Önerileri
Araç Buzdolabı Enerji Tasarruf Önerileri
Cihazınızı iyi havalanabilen ve doğrudan güneş ışığından korunmuş gölge bir yere yerleştiriniz. Güneş ışığı cihazınızı ısıtabilir. Bu da daha uzun süre devrede kalmasına sebep olabilir.
Devamını Oku
Buzdolabını Güneş Paneli İle Çalıştırma
Buzdolabını Güneş Paneli İle Çalıştırma
Devamını Oku
Buzdolabı Temizlik ve Bakım
Buzdolabı Temizlik ve Bakım
Devamını Oku
Güneş Paneli & Akü Seçim Tablosu
Güneş Paneli & Akü Seçim Tablosu
Devamını Oku
Kablo Kesit ve Uzunluk Seçim Tablosu
Kablo Kesit ve Uzunluk Seçim Tablosu
Cihazınız Doğru Akım ile çalıştığından, hat üzerindeki direnç kayıpları çok önemlidir.
Devamını Oku
Bizi Yakından Tanıyın!
Cool Life Cooling Systems'i İnceleyin!
Hemen İletişime Geçin!
Sizlerde İletişim Formunu Doldurup Hızlı Bir Şekilde İletişime Geçebilirsiniz!
Cool Life /Cool Marine:
Merhaba,
Whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
23:45
Görüşmeyi Başlat